Amsterdam Light Festival 2015

Het Festival.

Het Amsterdam Light Festival 2015 is een jaarlijks terugkerend evenement omtrent lichtkunst.

Donkere wintermaanden zijn in Amsterdam verleden tijd dankzij Amsterdam Light Festival. Tijdens dit jaarlijkse festival voor jong en oud toveren hedendaagse (internationale) lichtkunstenaars de stad om tot een ware lichtstad. Ontstaan vanuit het idee om de inwoners én bezoekers van de stad te trakteren op meer positiviteit tijdens de donkere winterdagen, biedt het festival een podium aan getalenteerde lichtkunstenaars.

Lichtkunst is een vrij jonge kunstvorm, die aan kunstenaars -dankzij de LED-revolutie- totaal nieuwe expressiemogelijkheden biedt op het snijvlak van kunst en technologie. Het Festival beoogt de ontwikkeling van lichtkunst en lichtkunstenaars te stimuleren en bekend te maken bij een groot publiek, door lichtkunst in een vrij toegankelijke presentatie in de openbare ruimte te plaatsen.

Met een breed bekendgemaakte Call for Concepts nodigen wij kunstenaars uit een bijdrage te leveren aan het festival. Ruim duizend kunstenaars toonden hier deze editie interesse in door de briefing op te vragen. Dit leidde tot concrete inzendingen van ruim 350 kunstenaars uit meer dan veertig landen. Thema deze editie is “friendship”. Kunstenaars zijn aangemoedigd om dit thema breed te interpreteren. Persoonlijke intenties en relaties kunnen aan de orde worden gesteld en tevens het belang van Europa voor relaties tussen lidstaten en diens inwoners. De internationale jury selecteerde 38 autonome kunstwerken voor de Vaarroute Water Colors en de wandelroute llluminade“.

Aldus de website van Amsterdam Light Festival 2015.

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van het festival gehoord. Wat niet gek is want hier in Eindhoven hebben we Glow, ons eigen lichtfestival. Daardoor heb ik al aardig wat lichtkunst gezien en kan ik zeggen dat hierdoor Amsterdam een beetje tegenviel. Ik verwachte (net als in Eindhoven) indrukwekkende, interactieve installaties en dat viel hier vies tegen. De meeste kunstwerken leken eerder stageopdrachten van studenten dan werk van een professionele kunstenaar.

Gelukkig was er een uitzondering, deze installatie was erg gaaf!

12380530_10206533562431829_554055670_n

Wanneer je op de knoppen, die aan de zijkanten zaten drukte kwamen er meer lasers tevoorschijn! Leuk om te doen en te zien.

Of ik nog een keer naar het Amsterdam Light Festival zal gaan? Misschien… festivals hebben vaak tijd nodig om te groeien en ik ben gelukkig goed geduldig!