Het van Gogh Fietspad

Eindhoven is momenteel de place to be! De ene innovatie volg het andere initiatief in rap tempo op. Deze maand is de gemeente Eindhoven in samenwerking met omliggende gemeentes, waar onder Nuenen een nieuw project gestart .

Deze gemeentes zijn altijd opzoek naar duurzame initiatieven en gingen aan de slag met een energie zuinig fietspad, een fietspad wat overdag energie van de zon gebruikt om s’avonds verlicht te zijn. Nou dachten de gemeentes “Laten we dat eens combineren met dé bekendste Nuenense kunstenaar” Vincent van Gogh en nog specifieker met zijn kunstwerk De sterrennacht.

De_Sterrennacht

Het Van Gogh fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh fietsroute, die erfgoedlocaties van de schilder verbindt. In Nuenen maakte hij zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’ en legde ook de Opwettense Watermolen en de Collse watermolen vast in zijn schilderijen. Tussen deze molens ligt het nieuwe fietspad, dat een brug slaat tussen hedendaags design, innovatie, cultureel erfgoed en toerisme in Brabant. De opening van het fietspad is tevens de start van het internationale themajaar Van Gogh 2015.

Nou heb ik zelf een foto van het fietspad gemaakt maar helaas pakte deze door het gebrek aan licht wat donker uit. Het 600 meter lange pad is verlicht door duizenden glow-in-the-dark steentjes. Door het gebruik van glow-in-the-dark-toepassingen in de vorm van wegmarkeringen of parels kan straatverlichting minder nodig of zelfs overbodig worden. Daarmee wordt energie bespaard.

10615497_10203961842340434_3083150446039507296_n

Het zier er in het echt zeker wel cool uit! Als je in de buurt van Eindhoven bent en het is toevallig donker dan zou ik zeker eens een kijkje gaan nemen. Hieronder een betere foto, niet gemaakt door mijn telefoon!
78213_fullimage_van-gogh-fietspad